top of page

להיות סטודנטית במרכז רותם

לאורך שנות פעילותו של המרכז, פעלו בו סטודנטיות לעבודה סוציאלית,כחלק מההכשרה המקצועית בשדה. הסטודנטיות השתלבו לאורך השנים בתכניות השונות, בליווי אישי לצעירות, ובפיתוח וקידום  פרויקטים קבוצתיים וקהילתיים כמענה לצרכים המשתנים של הצעירות במרכז. לפניכן.ם קטעים שכתבו הסטודנטיות להכשרה מעשית לאורך השנים במרכז.

נגה עמרמי 

הגעתי להכשרה במרכז רותם, בהתחלה לא הבנתי מה קורה, מה זה הבלאגן הזה ומאיפה בכלל אני מתחילה. אז התבלבלתי, התבלבלתי הרבה, טעיתי וצדקתי, לקחתי ונתתי, הגעתי עם פה פעור, פעור מהשוק ופעור מההתלהבות, שאף אחת מהדמויות בבית הזה לא רצתה שהוא יסגר, כי ככה אנחנו לומדות במרכז רותם. הגעתי כשחשבתי שאני יודעת מה זו עבודה סוציאלית, והבנתי שלא ידעתי כלום. חשבתי שאני מגיעה עם אידיאולוגיה ענפה ורחבה והופתעתי לגלות לאן זה יכול עוד להגיע.

בהכשרה במרכז רותם למדתי לשאול שאלות, בלי סוף יש לומר. למדתי להטיל ספק, למדתי להילחם על אמונה, למדתי להתווכח ולמדתי לקבל גם בלי להתווכח, למדתי עבודת צוות אינטנסיבית, למדתי עבודה בגבולות ולמדתי מהי בכלל המילה גבולות, למדתי מה זה עבודה בערפל ובילבול ולאהוב את זה, למדתי להתעצבן ולצעוק את הכעס בקול גדול ולמדתי שיש מי שמחבקת ועוטפת את זה. למדתי לאהוב ולקבל בצורה שלא הכרתי, למדתי לאהוב את הדברים הקטנים בעצמי שלא הכרתי, למדתי לזהות חוזקות, בי ובנמצאות מולי. למדתי שאין סוף ללמידה. למדתי בעיקר מה זה כוח נשי וכוחה של אידיאולוגיה וערך, מה היא עוצמה ושאפתנות, למדתי לדבר בגדול ולראות בגדול, גם אם זה נראה רחוק ולא הגיוני, למדתי שמותר לחלום ואפילו להגשים!

את האור של מרכז רותם אי אפשר לכבות, גם אם בצורה פיזית הוא נכבה. כל מי שנכנסה למרכז בעשור האחרון היא האור של הבית הזה, שתפיץ אותו במקומות נוספים, שתיקח את הלמידה ותדע לממש אותו בעוד יעדים. אז את האידיאולוגיה והאמונה לא יכבו כל כך מהר, יש פה מאות שהקימו קומה בבית והקומה הזו מוארת, איתנה וחזקה.

מוריה מיכאלי 

שמי מוריה מיכאלי, אני סטודנטית שנה ב' בע"ס. בנובמבר 2019 התחלתי את ההכשרה המעשית שלי במרכז רותם בתוכנית המנטורינג. לקח לי כמה שבועות להבין איפה אני נמצאת ואיך המרכז עובד בגלל האופי הכל כך ייחודי שבו. לשמחתי הבנתי מהר מאוד שהגעתי למקום מיוחד במינו ושהולכת להיות לי שנה מאתגרת ומלמדת כאשת מקצוע לעתיד. כך גם היה, ככל שעבר הזמן, הבנתי שמרכז רותם הוא הרבה מעבר להכשרה רגילה, זה בית, זה משפחה. הצוות הכי רגיש, מסור, מכיל ונחוש שאי פעם עבדתי לצידו. כולנו תמיד חשבנו על טובת הצעירות שמגיעות אלינו מכל רחבי הדרום, נלחמות על כל אחת ואחת. כל כך הרבה פעמים שמעתי אותן אומרות שאם המרכז לא היה קיים, הן כנראה בכלל לא היו יוצאות מהבית כל השבוע.

הפידבק של הצעירות גרם לי תמיד לחשוב שהעבודה שלנו במרכז היא כל כך משמעותית וכמה טוב שהמקום הזה קיים. המקום היחיד בדרום שמאפשר לצעירות פשוט להיות מי שהן. האג'נדה של המרכז ושיטת העבודה הביקורתית שבו לא תמיד ברורה למי שמסתכל מבחוץ, אבל לדעתי כאשר את בתוך המרכז את מבינה שפשוט אין שום דרך אחרת. דרך להגיע אליהן, לגרום להן להרגיש שוות, להרגיש ביטחון, להיפתח. הגישה של מרכז רותם לטיפול וליווי לימדה אותי הרבה על מה חשוב לי כמטפלת בהמשך הדרך ועזרה לי לגבש את עצמי מבחינה מקצועית ואישית. אני שמחה שזכיתי לקחת חלק ולו שנה אחת במקום נפלא כמו המרכז, דווקא בתור סטודנטית שמתחילה את דרכה המקצועית בתחום.

הדס סבג

את המכתב הבא אני כותבת בהמון כאב.
אני, הדס, סטודנטית לעבודה סוציאלית בשנה ג', ושנה שנייה במרכז רוצה לתאר בפניכם את החשיבות של ההכשרה בעיניי והכלים שהיא נתנה לי. חשוב לי לציין שהמכתב נכתב מיוזמתי האישית בלבד לאור האירועים האחרונים.

בתחילת שנה ב', כשהגעתי למרכז ופסעתי בביישנות אל תוך החדר חשבתי שאני יודעת הכל. כבר היו בידיי כמה הישגים אישיים אקטיביסטיים והייתי דוברת נחרצת בתואר, אבל שום דבר לא הכין אותי למה שאחווה במרכז. את פניי קיבלה המדריכה איה, שממנה בהמשך למדתי המון על קשרים, יחסים והתבוננות רפלקטיבית עמוקה דרך הצעירות שממנה יכולתי לסייע להן ולי בדרכי המקצועית ולהבין תהליכים שונים. בהדרכות משולב גם הרבה ידע תיאורטי ומעשי שממנו אפשר לקשר תהליכים שונים למתרחש. אני חייבת להגיד שאיה הייתה שם בשבילי כל הזמן, והפצירה בי לכתוב ולשתף בדברים שונים במרכז רותם על מנת שאוכל להתקדם ולקדם את ההכשרה וגם לתת מרגוע להצפות רגשיות שעלו, כשעדיין לא ידעתי להתמודד עם הזדהות והשלכות נוספות.
את רוני, רכזת הפרקטיקה הכרתי בתחילת שנה כשהיא ביקשה מאיתנו לקרוא מאמרים ולקשר לחיינו האישיים ובהכשרה. אני רוצה להגיד שרוני הייתה שם תמיד – החל מהבעיה הכי קטנה להכי גדולה ידעתי שאני יכולה לסמוך ולפנות אליה. כשצעירה התקשרה עם מצב חירום באמצע הלילה היא דאגה להתקשר, להיפגש איתי ולראות שהכל בסדר ושהאירוע לא השפיע עליי יותר מדי קשה. את מיכל פגשתי בשנה שעברה ועם הזמן למדתי להכיר אישה מיוחדת שמחזיקה את המרכז על הכתפיים וממנה למדתי הרבה על עבודה סוציאלית ביקורתית, על שאילת שאלות, על זה שמותר להביע ביקורת, ועל שותפות. בכל התייעצות הייתי חלק מקבלת ההחלטות ומהשיח וזה אפשר לי להרגיש שווה. בתור עו"סית לעתיד, זה השיח שארצה לייצר עם הצעירות/פונות/ לקוחות שלי. אפשר לסכם את כל זה באכפתיות, אבל לדעתי זה הרבה יותר מזה. הרוח של המקום, הערעור על המוסכמות החברתיות ועל יחסי הכוח, נתינת המקום למצוקות של הצעירות ולא השיח המאשים שהכרתי לפני מחד ערערו את הגבולות שלי אבל מאידך סייעו לי לבנות את דרכי המקצועית והאישית, ולהבין כמה דברים מאוד חשובים על עבודה סוציאלית ששום קורס באקדמיה לא הכין אותי לקראתם. ההכשרה במרכז רותם היא לא הכשרה רגילה, אלא הכשרה שנותנת בונוסים מאוד גדולים ביציאה אל שוק העבודה: גם מבחינה מקצועית – אני מתנסה בהרבה תחומי ידע: תיאורטי, תעסוקתי, מיצוי זכויות, שינוי מדיניות, אקטיביזם, עבודת חיזור, טיפול, הנחיית קבוצות ועוד ועוד.
בשנה שעברה הייתי שותפה לתוכנית "התחנה הבאה", תוכנית שמלווה צעירות אל שוק התעסוקה העתידי, שם נחשפתי לתוכנית ייחודית שרואה את הצעירות, מסתכלת להן בעיניים ומלווה אותן יד ביד אל השלב הבא. כמו כן השנה אני שותפה לתוכנית יזמות של המעבדה ולקבוצת אקטיביסטיות "מובילות קהילה". בלי המרכז ובלי ההכוונה לעולם לא היה עולה בדעתי שאוכל להגיע אל עולם היזמות, אל שולחן מקבלי ההחלטות יחד עם הצעירות ולהנחות קבוצה. היום, אחרי כמעט שנתיים של הכשרה במרכז רותם אני בטוחה בעצמי.
יתרה מזאת, הצעירות שמגיעות למכללה זוכות לעיתים לראשונה בחייהן להיחשף למוסד אקדמי וכמה מהן מגיעות בסופו של דבר אל שערי המכללה בצורה זו, מתוך אמונה בצעירה ושיח הדדי ומשותף. התרומה של המרכז בתוך המכללה לצעירות היא גדולה לאין שיעור. כדי להבין זאת צריך לראות את היום הראשון שהן מגיעות למרכז ומצטלמות במכללה בהתלהבות, בתוך מוסד אקדמי שסיכויים רבים שרגלן לא דרכה בו בעבר.
על המכללה לתת גב למרכז ולעשות הכל כדי שההכשרה תמשיך בצורה מיטבית. כרגע איה, המדריכה שלי נמצאת בחל"ת וממשיכה לעבוד ולתת הדרכות בחינם ועל חשבונה, וכן כל העובדות שממשיכות להדריך וללוות אותנו פשוט כי זו רוח המרכז. הייתי מצפה מהמכללה לפעול גם כן ברוח זו ולאפשר את המשך הפעילות במרכז רותם.

תודה,

הדס.

נעה וקסמן

 .

הבטם הברה

נשות מרכז רותם היקרות, מצטערת מאוד לשמוע שמרכז רותם נסגר. אני זוכרת ששמעתי לראשונה שקיימת תכנית כזאת, כמה התרגשתי, בתור נערה הייתי צריכה תקווה ואדם שיעזור לי לחלום.. ולהגשים. אני בטוחה שהצעירות קיבלו כלים לחיים שהם יוכלו להעביר גם הלאה, כי יצרתן מנהיגות!  אז תודה רבה על שאפשרתן לכל זה לקרות.

אלה לרנר

אליה באומפלד

מרכז רותם, הוא מרכז ייחודי, מרכז אשר באמת נמצא שם עבור הצעירות. הייחודיות שלו היא בכך שהוא מדבר בשפה של הצעירות, ובכך הוא מאפשר להן לקבל סיוע, להיפגש כקבוצה בעלת עוצמה, לבוא לידי ביטוי, ולהפגין את כוחותיהן.

מרכז רותם הוא מקום של לב ואהבה, ובמקביל מקום שפועל במקצועיות ובהתמדה עבור הצעירות הנמצאות בו.

כסטודנטית במרכז רותם המתמחה במרכז כשנה חשוב לי לציין כי לאורך כל השנה אני מבחינה בחשיבות המרכז לצעירות רבות. התוכניות השונות המספקות לצעירות תעסוקה, מקום לעשייה, נותנות להן כלים, ידע ותחושת משמעות שייתכן ולא מוצאות במקומות אחרים. משיחותי עם צעירות שונות המרכז משרת כבית עבורן, מקום בטוח, מגן, עם צוות נשים קשובות ואמפתיות שמובילות הן בעשייה והן כדוגמה לצעירות. הצעירות שאני מלווה החלו את השנה בתהיות לגבי היכולות שלהן, עם חששות רבים וכעת כל אחת במסלול שונה לקראת לימודים, שירות לאומי ועבודה. כל אחת הציבה לעצמה יעדים ויחד זיהינו וחידדנו את הכוחות והיכולות שלהן. חלק מהצעירות שאני מלווה מזכירות ומציינות לטובה את הסטודנטיות שליוו אותן שנים קודמות, כמה הן היו משמעותיות עבורן ואיך בזכותן הן נשארו עוד שנה כדי להתקדם ולא לוותר לעצמן ועל עצמן. המרכז לאורך השנים יצר קהילת צעירות, קבוצת שוות שמרגישות בנוח לשתף באתגרים ובקשיים הכי משמעותיים בחייהן ולקבל את התמיכה שהן מחפשות, שלא בהכרח מרגישות בנוח לבקש מהסביבה בבית. עבורי מרכז רותם הוא הזדמנות לצמיחה, הכרות והתנסות עם הגישה הפמיניסטית ועם התנהלות לא בהכרח יש בשאר מקומות ההכשרה השונים. האתגרים איתם התמודדתי השנה במרכז מאפשרים לי הסתכלות מקצועית ורחבה יותר לקראת העבודה בשטח, הן מבחינת העבודה הפרטנית שלי מול הפונות והן מבחינת עבודה בצוות וראייה מערכתית.

דניאל בקר

bottom of page